Skip to content

De fede lamper fra Poul Henningsen

Når først man begynder at gå op i indretningen i sit hjem, så kan det hurtigt blive en afhængighed. Dette betyder at der skal indrette oftere og oftere, og nogle af de helt store danske designere bliver overvejet. I Danmark har vi en række af de helt store danske designere som f.eks. Arne Jacobsen, Kay Bojesen, Børge Mogensen, Hans J. Wegner og så selvfølgelig Poul Henningsen.

I dette indlæg skal vi snakke omkring en af de mest kendte, så både opnåede opmærksomhed i Danmark og udlandet. Poul Henningsen er kendt i hele Danmark, som med sine lamper formåede at skabe kunst og funktionalitet i en lamper.

Poul Henningsen lamper

De meste kendte PH lamper er PH-Lampen fra 1926 og PH5 fra 1958. Dette er lamper som blev designet af Poul Henningsen og produceret af Louis Poulsen & Co. Den da i dag har folk stadig disse lamper hængende i danske såvel som udenlandske hjem, og endda folk som stadig vil give mange penge for dem.

DA den ”originale” PH lampe kom frem i 1926, gik der ikke lang tid før den havde fast plads hos arkitekter og konstruktører verden over. I starten var det nemlig ofte det offentlige der tog PG lampen til sig, og herefter virksomheder, magasiner og butikker. Det var først senere hen, at PH lampen blev folkeeje i Danmark og udlandet.

At folk tog lamperne til sig, skete især i 1930’erne, hvor Poul Henningsen kom på markedet med en række lamper tiltænkte befolkningen – han kaldte disse lamper for ”publikummere”. Der var tale om små natbords- og chatollamper. Herefter voksede antallet af lamper og skærme hurtigt.

ph5 over bord

Men der skulle dog gå en smule for Poul Henningsens lamper virkelig slog igennem i de danske hjem, hvilket sket med den førnævnte PH5 lampe. Denne lampe var tiltænkte spisebordet og andre bordarealer, hvor der skulle lys til, dog uden at man på noget tidspunkt kunne blive blændet af lyset/pæren.

Poul Henningsen ser PH5 som værende den perfekte lampe, fordi den både er gennemført industriel, solid og prisbillig. Når man tænker over disse punkter, så giver det også mening at denne lampe stadig er populær i dagens Danmark.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *